DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİNİN KATKISI NEDİR?


Deneyimsel Tasarım Öğretisi yeryüzünde gizlenmiş olan ve öğrenildiğinde insanı farkındalığa ulaştıran gerçekliklerden oluşur. Aynı zamanda sahte ile gerçeği, doğru ile yanlışı ayrıştıran bir bilgi teknolojisidir. İnsanın hayatta en çok merak ettiği şeylerden biri “Gerçek nedir?” sorusudur. Tarih boyunca pozitif bilimlerde insanoğlu gerçeği merak etmiş ve anlamaya çalışmıştır. Gerçeği öğrenebilmek için, denizin derinliklerine dalmış, insan anatomisini incelemiş, uzayın derinliklerine bakabilmek için aletler icat etmiş, kaynaklarını, zamanını harcamıştır. Sadece bilim adamları değil, tüm insanlar ilgilendiği konuda gerçeği öğrenmek ister. Yaşantısında, ilişkilerinde, yaptığı işte gerçeği merak eder. Gerçekler gizlendiğinde ya da bir konuda yalan söylendiğinde hiç hoşuna gitmez. Bir an önce o konuda gerçeği öğrenmek ister. Çünkü yalan sahtedir ve hiçbir işe yaramaz. Sahte bir yöntemle bir insanın mutlu olması ve başarıya ulaşması mümkün değildir. Sahte, insanı sadece bir süre oyalar, işin sonunda kesinlikle zarara uğratır. Bu yüzden insan, hayatında başarılı ve mutlu olabilmek için gerçeğe, gerçek yöntemlere ve gerçek davranış biçimlerine ihtiyaç duyar. Çünkü gerçek her zaman üstündür ve onu sahipleneni üstün kılar. Deneyimsel Tasarım Öğretisinin bir amacı da gerçeği deşifre etmek ve ihtiyaç sahibine ihtiyaç duyduğu konuda gerçeği aktarabilmektir.


Deneyimsel Tasarım Öğretisi  gündelik hayatın içinde insanların karşılaşmış olduğu, alışılmışın dışındaki iz ve işaretleri deşifre eder. İnsan gökyüzünde gri bulutlar gördüğünde yağmur yağacağını veya bir martı gördüğünde yakınlarda denizin olduğunu bilir. Ormanda bir ayak izi fark ettiğinde yakınlarda başka bir canlının olduğunu anlayabilir. Bunlar iz ve işaretlerdir ve doğru deşifre edildiğinde önlem alabilmeyi veya hamleyi doğru tasarlayabilmeyi sağlar. Deneyimsel Tasarım Öğretisi de insanların davranışlarındaki, olaylardaki, dış dünyada alışılmışın dışında karşılaşılan mesajlardaki iz ve işaretleri doğru okuyabilmeye yardımcı olur. İnsan da hayatın mesajlarını doğru okuyabildiğinde ne yapması gerektiğini öngörebilir ve karşılaşabileceği engellere ve düşebileceği tuzaklara karşı daha hazırlıklı olabilir.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Yıllardır doğru bildiğim yanlışları farketmeme sebep olan bir eğitim oldu deneyimsel tasarım öğretisi seminerleri

    YanıtlaSil
  2. Gerçeğin ne olduğunu net bir şekilde oturtunca hayat çok daha kolay, insan daha mutlu ve neşeli oluyor. Teşekkürler deneyimsel tasarım öğretisi

    YanıtlaSil