DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİNİN AİLE HUZURUNA KATKISI NEDİR?
















Deneyimsel Tasarım Öğretisi, olması gereken aile yapısını çok yalın bir dil kullanarak aktarıyor. Toplumsal ya da dönemsel olarak dünyanın hemen hemen her yerinde aile yapısı bozulmalar yaşıyor. İlk başlarda insanoğlu aile yapısındaki bozulmalarının farkına varmasa da zaman geçtikçe, yeni bir nesil geldikçe, eskiyle kıyasladıkça farkına varır hale geliyor. O zaman da şu zehirli kelimeyi kullanıyor “Zamane aile yapısı böyle”. Aile, toplumun en önemli birimi olmasına rağmen aile ve evlilik gençlerin zihninde dipsiz ve karanlık bir kuyu gibi gözüküyor. Çoğu gerçek olmayan gelenekselleşmiş ananelerle evlenen, kendi evliliklerinde söz sahibi olamayan, sorumluluklarını üstlenemeyen, evliymiş gibi yapan evliliklerin sayısı her geçen gün artıyor.

Ailede huzuru sağlayan şey bütün eşyaların eksiksiz olması mıdır?
Kusursuz bir düğün, gelinlik, kusursuz fotoğraflar mıdır?
Huzur deyince aklımıza ne gelmektedir?
Evlerimiz kusursuz eşyalarla dolu ama huzurumuz olmayabiliyor. Maddesel olan hiç bir şey bir ailede huzuru sağlamıyorsa öyleyse huzurun kaynağı nedir?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, unuttuğumuz görmezden geldiğimiz aile yapısını bize anlatır. Aile yapısının, bireylerin davranışlarının, eşlerin, çocukların kim olduğunu bize anlatır ve aileye huzurun girmesi için ilk hamleyi yapar. İnsanoğlunun genel problemlerinden bir tanesi karşısındaki kişiyi tanımamasıdır. Tanımlayamadığın bireye karşı nasıl davranış sergilersen sergile sonuç genellikle olumsuz olacaktır. Dolayısıyla bu da kişiyi mutsuz eder. Ailemde mutlu ve huzurlu olmak istiyorsam gerçek aile yapısının nasıl olduğunu bilmeye ihtiyacım var. Evlilik bir yolsa uzun bir yolculuksa şayet, o yolda yanımdaki yol arkadaşımı tanıyor olmam yolu daha huzurlu ve güvenli hale getirir…

Deneyimsel Tasarım Öğretisinin Ailede Huzur konulu seminerlerinde insanlar çocuk büyütmekle yetiştirmek arasındaki farkı öğrenir. Ebeveynler çocuklarının her istediğini yapmak ve her isteklerini karşılamak çocuk yetiştirmek zannediyor. Oysaki sadece zannediyor. Deneyimsel Öğreti bizlere çocuğumuza baktığımızda "Büyüttük mü? Yetiştirdik mi?" Çok güzel ispat ediyor. Çocuğumuz yük mü alıyor yoksa yük mü oluyor? Bedel mi ödüyor bedel mi ödetiyor? Nankör mü zalim mi? Adaletli mi? Hak edene hak ettiğini veren mi? Çocuğumuzun hayrını görüyor muyuz yoksa hayırsız mı? İşte bu farkları bizlere fark ettiriyor. Deneyimsel Tasarım Öğretisi çocuk büyütmekle yetiştirmek arasındaki farkı insanların fark etmesini sağlıyor.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Bunları farket mek çok iyi geliyor

    YanıtlaSil
  2. Başkalarını bilmem ama bizim evdekiler şükretmeli deneyimsel tasarım öğretisi seminerlerine katıldığım için. Daha önceden canlarına okuyordum.

    YanıtlaSil
  3. Farkındalık oluşturan bir eğitim

    YanıtlaSil